1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Utmattning/utbränd

FamiljenPosted by 1825dagar Sun, March 05, 2017 14:19:18
Vart har vi tagit vägen?
De sista månaderna, sedan efter jul, har det inte varit så många inlägg här på bloggen. Det beror på att V blev sjukskriven vilket drabbade hela familjen. Vi har inte orkat hålla samma tempo och ett exempel på det är inlägg till bloggen. Det har helt enkelt inte funnits ork eller fokus till dem.

V blev sjukskriven helt och det är kopplat till en mycket intensiv höst på jobbet som hade en uppstart under hela 2016 men själva kulmen kom under hösten. Till slut sa kroppen ifrån och det fanns inget annat val än att acceptera. Sömnkvaliteten och sömnkvantiteten hade varit dålig under en längre tid, spänd i hela kroppen, dåligt fokus, koncentration och minne, irriterad, frustrerad med mera. En dag sa det bara stopp och V blev hemskjutsad från jobbet av en observant och fantastisk kollega. V skulle såklart komma tillbaka nästa dag (enligt V), högpresterande och mycket att göra gjorde att det inte gick in i hjärnan vad som hände. Men det blev två månaders hel sjukskrivning och sedan en långsam tillbakagång efter det. Just nu är V inne på sin andra vecka med en sjukskrivning på 50%. Varje gång arbetstiden ökar innebär en ny påfrestning och en ny period där kroppen och knoppen behöver vänja sig vid vad som gäller.

Med det sagt så vill vi gärna komma igång med inläggen igen men om det dröjer lite mellan gångerna så vet ni vad det beror på.

Matsedel

FamiljenPosted by 1825dagar Fri, April 15, 2016 17:36:22
Vi har provat många olika taktiker vad gäller planering av vår mat. Allt från appar, till månadsplanering, till ansvar för olika dagar och så vidare. Ingen taktik har hållt längre än en månad! Nu har vi en ny taktik. Den går helt klart åt det minimalistiska hållet då den går ut på att ha återkommande samma mat för vaje veckodag. Det vill säga:

måndagar-bönsallad
tisdagar-potatis-och broccolisoppa
onsdagar-stekt fisk och potatis med ärtor och majs
torsdagar-pasta och linssås med morot- och vitkålssallad
fredagar-hemmagjord pizza och pizzasallad
lördagar-hemmagjorda eller vegetariska hamburgare
lördagar-gröt/ omelett och toast
söndagar-nudlar och grönsakswok
söndagar-rester

Ovanstående är grunden. Vill vi sedan laga något annat,lägga till eller dra ifrån så gör vi det. Men det ska alltid finnas hemma för att laga detta och om man inte orkar behöver man inte komma på något utan kör på det som redan är bestämt och samma sedan innan.

Den uppmärksamme ser att det är många vegetariska rätter, även om inte alla är det. Vi vill gärna äta mycket vegetariskt men alla i familjen är inte beredda att ta steget fullt ut så därför har vi istället valt att göra en kraftig minskning av kött det senaste året.
/V

Våra fem mål

FamiljenPosted by Veronika Ekstrand Sat, April 02, 2016 17:30:20

För att komma till känslan av att vi får större kontroll över vårt liv och att det är vi som styr som vi skriver i första inlägget har vi tagit fasta på fem stora delar av livet och försökt att hitta våra mål och aktiviteter för var och en av dem.

Ekonomi

Mål - Öka vår ekonomiska frihet och vara skuldfria innan 2020 års utgång.
Aktiviteter- spåra och dra ned på våra utgifter och fortsätta jobba med vår budget. Bygga en buffert för oförutsedda utgifter och betala av vårt huslån.

Hälsa

Mål
- Ha energi och känslan av att det finns tid till att göra vad vi vill. Att känna fokus när vi gör vad vi vill.
Aktiviteter - Jobba bort det som distraherar genom att rensa. Rensa bland saker, åtaganden, information, relationer och aktiviteter. Förenkla så många vardagliga beslut som möjligt.

Boende

Mål - Optimera vårt boende. Avsluta påbörjade renoveringar och projekt under 2016.
Aktiviteter - Även här handlar det om att rensa. Mycket bland fysiska saker, helt enkelt att minimera. Även att, under 2016, fokusera på våra påbörjade projekt och renoveringar och inte låta livet dra iväg oss åt andra håll.

Relationer

Mål - Vårda och utöka de energigivande relationerna.
Aktiviteter - I första hand se efter oss själva och familjen. I andra hand nära släkt och vänner och i sista hand de i periferin. Allt genom att visa uppskattning och kärlek till oss själva och andra.

Arbete/ skola

Mål - Att känna energi och en känsla av meningsfullhet med våra arbeten/ skolan.
Aktiviteter - påminna oss själva om fördelarna med jobbet varje dag vi åker till och hem ifrån jobbet/ skolan. Genom att skala av och sätta aktiviteterna i de andra målen först tror vi att vi kommer att öka energin för våra jobb. Båda har bra jobb som vi trivs med och barnen trivs i skolan.

Detta var våra fem målområden för tillfället. Vissa är enkelt att komma med konkreta mål kring och vissa hänger mer samman med varandra. Detta var en grov översikt men vi kommer att gå närmre in på vart och ett av de olika målområdena allt eftersom bloggen tar form.

/Familjen

Vilka är vi?

FamiljenPosted by Veronika Ekstrand Thu, March 31, 2016 19:28:47

Vi är en familj som ända sedan barnen var riktigt små har försökt att leva miljövänligt. På senare år har intresset för minimalism och en önskan om att bli skuldfria vuxit sig starkare. Dessa tre komponenter kommer att spela en viktig roll här på bloggen blandat med allmänna vardagstankar.

Det var genom en del bloggar och också genom böcker som det hela började för V. Några bloggar värda att nämnas är theminimtlists.com och ekoblogg.blogg.se (nu nedlagd). Några böcker som spelade stor roll i början var ”Rik på riktigt” av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson samt ”Lev enklare-idéer för en hållbar livsstil” av Gisela Linde. Vi kommer att berätta mer om hur de inspirerat oss längre fram i bloggen.V har en dröm om att få skriva mer. Alltid läst och skrivit mycket men de senaste åren har båda dessa saker fått stå tillbaka då ekorrhjulet har tagit ut sin rätt och tiden till att försvinna bort i en annan värld eller att reflektera över sitt eget liv har varit för snäv. V vill ta tillbaka känslan av att orka och vilja skriva och läsa.

För D började det också med ett intresse i att leva hållbart men riktig fart tog det den dagen när svågern hade skickats ned i förrådet i källaren för att hämta upp något. När han kom tillbaka upp utbrast han: -Vad mycket saker ni har! Då kände D att det fick vara nog. Många frågor blev aktuella. Är det meningen att sakerna ska få ta energi från livet? Är det meningen att sakerna ska hindra en från att göra det man egentligen vill? Ett TEDtalk våren 2015 med theminimtlists var också en tankeväckare. Vad gäller intressen så är det friluftsliv och orientering som gäller.

För v, 10 år, har det gått från att vara en kille som samlar på precis allting och till och med måste spara storasysters födelsedagskort till att nu i helgen när han flyttade in i sitt nymålade rum endast tog in några få saker på rummet. De saker som han använder eller som verkligen betyder något för honom. En del saker la han i sparlådan (i förrådet i källaren) men en hel del slängas eller lades i loppislådan beroende på vad det var för något. Vad gäller intressen så är det orientering och att spela Minecraft som gäller så det kan hända att något inlägg gällande spel dyker upp här på bloggen.

För t, snart 13 år, har allt en helt annan ingång. Nämligen inredning. Hon har ett intresse för inredning och en klar blid över hur hon vill att det ska se ut. Det råkar vara minimalistiskt och avskalat vilket medförde en liknande aktivitet som för v när hon flyttade in i sitt nymålade rum för någon månad sedan. Vad kommer till miljö så går det lite upp och ned men djurens rätt är en drivande faktor i hennes val av skönhetsprodukter. Vad gäller intressen så är det friidrott, filmning, fotografering och redigering som gäller så de bilder och foton som kommer att finnas här på bloggen har troligtvis t varit tagit eller redigerat.

1825dagar

FamiljenPosted by Veronika Ekstrand Wed, March 30, 2016 19:26:24

Om fem år har det gått 1825 dagar! Det låter både mycket och lite beroenden på. Mycket om vi tänker framåt på allt som vi vet ryms inom en sådan tidsperiod. Och om vi tänker på barnen är det också mycket. Om fem år är T 17 år och V 15 år. Stora!

Lite om vi tänker på allt som vi VILL ska hända och att vi vill hänga med i svängarna. Vi vill styra livet och inte låta livet styra oss. Vi vet att det inte är möjligt i alla lägen. Saker händer som vi inte kan styra över. Det är en del av livet. Samtidigt finns det många delar av livet som vi tror att vi kan styra bättre över än vad vi gör idag. Det är de sakerna vi vill jobba med och förbättra och det är den resan vi vill dokumentera och dela med oss av här på bloggen.

Vilka är då vi? Jo vi består av V och D, de vuxna i familjen, som också har satt igång det här bloggprojektet som ett sätt att dokumentera vår resa och motivera oss till att behålla kursen. Barnen, v och t, som kommer att få ge sin syn på vissa delar av vår resa. T blir ju trots allt tonåring i år och har en hel del att säga om våra planer och funderingar i bland. Till familjen hör också Keron vår hund och Sigge vår kanin.

/Familjen