1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Utan tv. Även under julhelgen!

FunderingarPosted by 1825dagar Sun, January 08, 2017 18:41:47

Nu har vi varit utan TV i några månader och det går jättebra. Vi känner inte att vi vill ha tillbaka den stora pjäsen som centrum mitt i rummet. Vi har ju kvar en TV i barnens spelhörna så där kan vi alltid sitta de gånger som hela familjen vill kolla på något tillsammans annars använder vi våra iPads och datorn för att titta på Netflix och play. Så det går ingen nöd på oss precis.


Men den stora utmaningen var nu under julhelgen när vi fick fem extra gäster i tre nätter. Hur gick det då? Jo, det gick bra. Vi hade förvarnat innan och istället för att samlas runt TV:n så lekte och pratade vi, spelade kort, spelade spel, hjälptes åt med maten, promenerade, löste korsord, läste eller kollade på egen skärm. Inga större problem där inte.

Helt klart något vi skulle rekommendera flera att göra. Både vardag som helg.

/V

Skräp i naturen och förbud mot plastpåsar

FunderingarPosted by 1825dagar Fri, November 25, 2016 14:27:28
Kom precis in från en runda med vår hund och hade då med mig fyra olika skräp jag hittat på vägen. Har så svårt att förstå hur människor bara kan slänga saker direkt på marken. Jag plockar ständigt skräp när jag är ute och går. Det ser så fult ut när det ligger där längs vägen eller i skogen och det ser så fel ut. Att det sedan också är farligt för djuren och naturen gör det bara ännu värre.

Runt om i världen finns det många människor som kämpar för rena stränder, hav, städer, skogar med mera. Flera städer och länder har också förbjudit plastpåsar på olika sätt. Här i Sverige har vi också fått ett beslut. Ett fegt beslut. Platspåsarna ska förses med varningstext och affärerna ska informera kunderna om plastpåsarnas skadliga inverkan på miljön. Det är skrattretande att vi inte kan mer än så och att vi låter producenterna och deras ekonomi få styra i stället för att se till miljön och våra barns framtid.Förändringens vindar blåser kanske snart

FunderingarPosted by 1825dagar Fri, November 11, 2016 17:43:38

Efter förra månadens utrensning av över 500 prylar har tankar om annat börjat att snurra. Inser hur mycket runt omkring som påverkar en. Både V o D har varit inne i ett intensivt år när det gäller arbetslivet med fulla och intensiva dagar. Vilket har inneburit kvällar och helger med brist på ork. Men ifrågasättandet har dock blivit mer påtagligt.

Är det meningen att vi bara ska springa på i ekorrhjulet utan att stanna upp? Bara för att tjäna pengar som till stor del går åt till att finansiera det hektiska livet. Vi hinner inte ta hand om allt, äppelskörden ligger på gräset, brödet blir inte bakat och huset blir inte lagat. Det är rätt frustrerande, när man vill ta hand om det men tiden går åt till jobbets ständiga deadlines. Men tyvärr så får vi inte gå ner i tid, har försökt men de vill inte. Men är det värt att springa på så här? Känna sig bakbunden, inte fri och att inte ta hand om sig själv.

Kanske att det krävs en förändring. Förändring kräver mod. Dags att samla mod.
/DUtmaning i november månad

FunderingarPosted by 1825dagar Tue, November 08, 2016 18:20:20
Nu har det snart gått halva november månad och vi har fortfarande inte skrivit vad vi valt för utmaning. Vi har faktiskt gjort utmaningen varje dag hittills så det känns riktigt bra. Men nu till saken.

Under november månad har vi sagt att vi ska stretcha/yoga varje kväll i minst tio minuter. Vi sätter en timer och sedan går vi loss. Jag brukar köra en yogasekvens med övningar som känns bra och sköna just för stunden. D brukar köra lite mer regelrätt stretching. Ibland är också barnen med, framför allt v.

I motsats till oktober månads utmaning som verkligen krävde lite av oss varje dag, speciellt mot slutet så känns denna månads utmaning väldigt snäll. Det känns som att vi är snälla mot kroppen och ger den vad den verkligen behöver en kulen novemberkväll. Jag tycker mig till och med märka att min stelhet i axlar och runt skulderbladen är lite bättre än innan. Alltid ett bra kvitto.
/V


Vill vi verkligen ha julklappar?

FunderingarPosted by 1825dagar Wed, October 12, 2016 15:48:37
Ja, jag vet att det är ett tag kvar till jul. Men det går så fort och i vår släkt är det i alla fall redan igång kring planering och utfrågning om julklappar. Därför tänker jag att det här inlägget är aktuellt redan idag trots att det är lite mer än två månader kvar.

I flera år har jag och D valt att inte ge några julklappar till varandra. Det har känts bra och det har inte varit något vi saknat. Sedan barnan kom har vi heller inte fått några julklappar från D´s familj utan där ger man bara till barnen men i min familj har det alltid varit viktigt med julklappar. Jag har själv varit en sådan person som ville ha så många som möjligt. Jag kommer ihåg berg av julklappar. Inga dyra och speciella men många. Även som vuxen har jag varit kvar i dem tankegångarna. Ända tills för ett par år sedan. När minimalismen blivit mer aktuell för mig så började jag att ifrågasätta alla prylar som kom in varje jul.

Så, förra julen försökte jag mig på att tala om för mina föräldrar och min syster att jag inte tyckte att vi vuxna borde byta julklappar med varandra. Kändes som att de skulle lyssna eftersom min syster fått sitt första barn då så vi kunde ju fortsätta ge till barnen. Men nej, det ville de inte. Det blev någon halvmesyr där mina föräldrar gav till alla. Min syster och jag gav inget till varandra eller våra respektive utan bara till våra barn. Vi satte in pengar på WWF eller Naturskyddsföreningen som en gåva och skrev ett kort till mina föräldrar, syster med familj, morföräldrar och svärföräldrar där vi berättade det.

Hur det blir i år det vet jag inte men jag kommer att säga att jag inte vill att vi ska ge några julklappar till varandra men jag antar att det blir som förra året.

The True Cost

FunderingarPosted by 1825dagar Sat, October 08, 2016 19:20:36
Jag var själv hemma förra helgen, de andra var på läger. Då passade jag på att titta på dokumentären The True Cost från 2015. Den vänder och vrider på allt som händer med våra kläder vi har på oss. Och då inte bara miljöaspekterna utan även, kanske till och med framför allt, de etiska. Den hoppar mellan att visa västvärldens modeshower och köphysteri till arbetarnas villkor i Bangladesh, Indien, Taiwan med flera länder. Fast fashion har gjort att vi inte bara köper nya kläder till sommarsäsongen utan det finns nya kläder vi vill ha (och köper) varje vecka. De är billiga och de presenteras på ett sätt som gör att vi bara måste ha dem.

H&M, Zara med flera var porträtterade som bovarna i dramat. Som skor sig på andra länders arbetskraft och på så sätt dödar människor, slår ut hela ekosystem, tar bort den inhemska köpkraften.

Även om jag visste allt detta innan på någon nivå så blev filmen en ögonöppnare och direkt efteråt så kände jag att jag aldrig kommer att köpa kläder mer. Inte hållbart på andra plan dock. Skulle väl frysa ihjäl samt skrämma en och annan stackare.....

Jag visade filmen för resten av familjen och de andra reagerade likadant. Kanske att tonårsdottern som är mitt i detta hets med hur man ska se ut och vara, där mammas åsikter inte längre är viktigast, var den som blev synbart minst påverkad.

Ett märke som var med i filmen som ett gott exempel var People Tree. Jag har faktiskt en klänning därifrån sedan innan. Det som är det svåra med att handla etiskt både för miljö och människor är den research man måste göra och den lilla information man får. Men att bara tänka på att köpa kläder av rätt anledning (för att man verkligen behöver plagget), vart man köper kläderna är bra. Handla från de klädmärken som visar att de har en tanke och försöker är ett stort steg jämfört med vad gemene man gör i dagsläget.

Jag vet att vi konsumenter har stor makt när det kommer till detta. Om vi köper från märken som gör sitt bästa för att tänka på miljön och de som arbetar med tillverkningen så kan vi vara med och förändra.

Enkelhet är oftast bäst

FunderingarPosted by 1825dagar Sun, September 18, 2016 13:23:38

Jag var vandringsguide i helgen. Jag trivs verkligen med det; att vara ute i naturen, hjälpa andra och uppfylla deras utmaningar, se gruppdynamiken och hur den förändras under resan. Vi vandrade en runda på 24 km, så alla gick igenom olika faser, även den inåtvända meditationfasen, där man går och funderar och är tyst. Såg hur gruppen formades och man började att hjälpa varandra. Sedan kom vi fram till målet och vi tackade varandra. Jag gick därefter och rapporterade till ansvariga. Gick sedan och satte mig på gräset för att koppla av efter dagens uppdrag. Då började gruppen att samlas igen och snacket och skrattet kom igång. Inbjudningar till olika vandringsgrupper på facebook började att bytas för att ha en fortsatt kontakt.

Tänk att en så enkel sak som en dagsvandring kan skapa sådant stort värde och föra människor närmare varandra!
/DTV i TV-rummet?

FunderingarPosted by 1825dagar Fri, September 02, 2016 18:47:27
I dagsläget har vi en TV i vårt så kallade TV-rum. Den har de vanliga kanalerna (som ingår i licensen) samt en AppleTV med Netflix, playtjänster samt Youtube. På övervåningen har vi en TV som barnen spelar sina spel på.

De senaste två årens tv-tittande på tvtv (dvs de program som går en viss tid på en viss kanal) är lätträknade. Istället har vi använt TV:n som en skärm för att titta på något tillsammans. Det kan vara en program via play eller en film via Netflix eller AppleTV. Det går många dagar utan att vi ens slår på TV:n. De går istället åt till sysslor, aktiviteter och andra skärmar. Frågan är: behöver vi den stora TV:n till det eller skulle det gå lika bra med en skärm?

Vi testade frågan härom helgen genom att helt enkelt bänka oss i soffan, hela familjen om fyra, med datorn på soffbordet för att kolla en dokumentär. Det gick utmärkt! Är vi då redo för att ta bort TV:n och göra om TV-rummet till ett sällskapsrum/ vardagsrum?

De hinder som finns kvar i det scenariot är när mina föräldrar är här. Då är de oftast här en hel helg och vill gärna sätta sig framför TV:n framåt kvällen. Men i övrigt ser jag inga hinder.

Möjligheterna ligger i att vi fortfarande har en TV. Den som barnen har för sina spel ska ju vara kvar och om vi som familj trots allt vill ha en större skärm att se på när vi tittar tillsammans skulle vi kunna sätta oss där uppe. Bilo trångt men mysigt. Det är dock ingen möjlighet när mina föräldrar är här då det består av en trång alkov där man sitter på madrasser på golvet.

Men behöver vi en TV bara för de gånger mina föräldrar är här, typ tre-fyra gånger per år? Vore det inte trevligt om vi kunde umgås den stunden med dem istället? Jo, såklart men snacka om att de skulle ha svårt att vänja sig för ännu en av våra, i deras ögon, konstiga nycker.

Men utan tvekan så kommer jag i mitt resonemang fram till att vi borde kunna göra oss av med en TV och skapa ett rum som inte styrs av TV:ns placering. Nu gäller det bara att få de andra i familjen med på tåget!

Hur gör ni?

Next »