1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Chokladkalender på eget sätt

Zero WastePosted by 1825dagar Wed, November 30, 2016 16:09:32
Mycket jul här på bloggen just nu men så är det ju de tiderna.

Jag funderade en del inför införskaffandet av chokladkalender till barnen. Man är ju aldrig för stor för en sådan men hur kunde jag göra den utan att generera för mycket skräp?

Jag kom på detta:
Jag tog helt enkelt två små gamla plåtaskar som vi hade. Klädde in dem i lite juligt papper och klistrade dit två bokmärken med tomtar på. I asken kommer jag sedan att lägga en chokladbit varje dag precis som i chokladkalendrarna. Dessa askar kan jag sedan återanvända nästa år.

På det här sättet kan jag också köpa lite olika choklad. Hade barnen varit lite gourmander gällande choklad hade jag kunnat köpa chokladpraliner men eftersom de inte är det så blir det att jag bryter från hederliga chokladkakor. Den första biten är från en Maraboukaka men sedan har jag lite finare ekologisk choklad från Malmö chokladfabrik bland annat. Svårigheten nu blir att inte äta upp chokladen i förväg.
/V

Zero waste när vi är på språng

Zero WastePosted by 1825dagar Wed, October 19, 2016 19:28:16
I lördags var jag och v i Malmö. Det var hans födelsedag och som present hade han bland annat fått en upplevelse i form av en show. Det var Marvel Universe Live superhjältar. En hel show med alla deras superhjältar och skurkar samlade. En show fylld av akrobatik, stunt, motorcyklar och pyroteknik. På så sätt var den häftig även för en 11-åring som inte vill klä ut sig till superhjälte längre. Vi gick tillsammans med hans sjuåriga kusin och det var tydligt att de båda njöt av showen men på olika sätt.

Visst var det en bra present som vi gav kusinen och som kusinen gav Ville? Upplevelser är ju helt rätt och skapar inte en massa saker.

Vi åkte tåg ned, jag hade med en flaska (Kleen Kanteen) vatten och varsin smörgås i en plastpåse. Nu till mina problem med att hålla Zero Waste. Jag valde en plastpåse till smörgåsarna i sista minuten då en burk tog för stor plats i väskan. Showen var precis över lunchtid så trots mackan innan så var vi hungriga när showen var slut vilket resulterade i en korv med bröd och en påse nötter på Pressbyrån. Alltså några onödiga saker som inte hade behövts. Lösningen till nästa gång: välja annan tid om möjligt så att vi kan äta hemma, välja en större väska så att vi får plats med en burk till smörgåsarna och kanske också någon frukt så att vi står oss hem innan vi äter igen eller ta längre tid på oss efteråt och äta ute på en riktigt restaurang med tallrikar och bestick som diskas efteråt.

Det är inte lätt att göra helt rätt alltid men jag ska inte vara för hård mot mig själv. Dels för att jag inte tycker att man behöver göra helt rätt hela tiden, ibland finns det undantag. Och dels för att jag för ett år sedan inte ens hade haft med mig en flaska vatten och jag hade inte ens funderat på att ta smörgåsarna i en burk. Så framstegen finns där det gäller bara för mig att se dem.
/V

Vandring av vikt

Zero WastePosted by 1825dagar Sun, August 28, 2016 18:24:11


Har varit ute och vandrat med v i två dagar, vilket inkluderade två kvällsmål, två frukostar och två luncher. Jag reflekterade över hur mycket skräp det blev och började samla ihop allting. Tänkte se hur mycket det blir på två dagar.


Alla ytterförpackningar hade jag tagit väck hemma. Trots det blev det en rejäl hög på 132 gram, mestadel plastförpackningar, som bara kommer att slängas. Dessa 132 gram motsvarar 1,5 dags sopor för oss två. Skulle vi gått ut på en veckas fjällvandring på samma villkor skulle man få ihop ca 600 gram sopor, över ett halvt kilo! Dessa gram tänker en vandrare oftast inte på utan istället jagar man gram på alla andra prylar i vandringsryggsäcken. Många köper nytt bara för att det är några gram lättare. Så genom att minska på soporna man bär med sig skulle det kunna leda till att man inte behöver köpa nya prylar för att minska vikten. Ett smart tankesätt som förutom att spara dig pengar också kan överföras till andra områden i livet. Vi omger oss med onödiga prylar som kan likställas med skräp på så sätt att det belastar dig. Vi bär också på mentalt skräp i form av negativa tankar, dålig självkänsla, negativa relationer som påverkar. Att rensa även i dessa områden gör vardagen lättare att leva.


Man skulle nästan kunna vända på det till det vardagliga livet, allt skräp som man bär med sig, mentalt och prylar. Minskar man på detta så behöver man kanske inte köpa nytt för att det skall kännas lättare här i livet.


Kaffe eller te på språng

Zero WastePosted by 1825dagar Thu, August 25, 2016 20:39:03

Här ser ni en bild på mitt senaste mycket färggranna inköp. Den är gjord av plast som är fri från BPA och kan återvinnas när den är färdigförbrukad. Jag hade gärna valt en i glas men den ska ju gärna vara lätt samt tåla att alltid ligga i väskan.

Jag är mycket nöjd med min mugg och denna informationen hittade jag om vad den gör för att minska min miljöpåverkan:

liten KeepCup = 28 engångsmuggar (plastmängd)

stor KeepCup = 35 engångsmuggar (plastmängd)

Fr.o.m. 15:e koppen reducerad miljöpåverkan (jämförelse med take away-muggar)

(källa för information: KeepCups dokumentation och hemsida)
/VZero Waste

Zero WastePosted by 1825dagar Sun, July 31, 2016 18:21:16

Jag har läst om det förut men det är först nu som jag har satt mig lite djupare in i vad Zero Waste verkligen innebär. Det är en kvinna vid namn Bea Johnson i USA som har tagit täten i denna rörelse. Hon har hemsidan zerowastehome där man kan gå in och läsa mer. Det finns även många fler som har blivit en del av detta bland annat så hittade jag mycket trevlig läsning på ihearteco.net. Det finns också mycket att se på you tube om man söker på Zero Waste.


Zero Waste handlar om att vi ska generera så lite sopor som möjligt. Det vill säga brännbart och deponi. Det mesta ska man antingen minimera, och inte köpa överhuvud taget, eller återanvända och om inte det är möjligt återvinna. I allra sista ledet och helst inte alls ska det gå till brännbart eller deponi. Helt enkelt så ska man vara så högt upp som möjligt på avfallstrappan:

Där jag bor kommer mycket av allt detta med återvinning naturligt. Detta på grund av att vi har full sortering hemma vid grinden. Det vill säga jag sorterar allt direkt i soptunnorna som består av fyra fack. Jag har två sådana så alltså åtta fack sammanlagt. Sedan hämtas dessa och körs i väg i en sopbil, som också är indelad i fyra fack, för att läggas på hög på soptippen. Respektive hög måste vara så rätt sorterad som möjligt för sedan kommer de och hämtar högen för att ta den till fabriken som gör nya saker av våra plast, papper, metall- och glasförpackningar och tidningar. De vill och kan inte göra nytt om det är massa annat i högarna. Det lilla som blir kvar; plastföremål (inte förpackningar) och sanitetsprodukter (bindor,blöjor med mera) läggs i brännbart och det som inte brinner (porslin, glasföremål och keramik) läggs i deponi om det är trasigt annars går det till second hand.


Så ja, vi lever redan rätt så mycket efter vissas definition av Zero Waste. Men om man drar det några varv till så kan vi göra mer. Vi kan se till att få ännu mindre att återvinna. För det bästa avfallet är ju alltid det som inte finns. Detta görs genom att hel tiden ifrågasätta det som vi handlar. Behöver vi verkligen detta? Och om vi handlar kan vi göra det på second hand, vilket är mitt mål att bli bättre på.


Vi kan också lägga till momentet att få bort så mycket plast från våra liv som möjligt. Det hör ofta ihop med Zero Waste. Plast är det material som fabrikerna är sämst på att återvinna. Zero Waste har tips som att ta med tygkassar till affären, inte köpa vatten på flaska, använda egen kaffekopp till köpkaffe och så vidare. Här börjar jag tycka att det är mer intressant så det kommer ett nytt inlägg om ett tag där jag ska gå in närmre på vad jag har eliminerat för plast i mitt liv och hur jag tänker gå vidare.

/V