1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.The True Cost

FunderingarPosted by 1825dagar Sat, October 08, 2016 19:20:36
Jag var själv hemma förra helgen, de andra var på läger. Då passade jag på att titta på dokumentären The True Cost från 2015. Den vänder och vrider på allt som händer med våra kläder vi har på oss. Och då inte bara miljöaspekterna utan även, kanske till och med framför allt, de etiska. Den hoppar mellan att visa västvärldens modeshower och köphysteri till arbetarnas villkor i Bangladesh, Indien, Taiwan med flera länder. Fast fashion har gjort att vi inte bara köper nya kläder till sommarsäsongen utan det finns nya kläder vi vill ha (och köper) varje vecka. De är billiga och de presenteras på ett sätt som gör att vi bara måste ha dem.

H&M, Zara med flera var porträtterade som bovarna i dramat. Som skor sig på andra länders arbetskraft och på så sätt dödar människor, slår ut hela ekosystem, tar bort den inhemska köpkraften.

Även om jag visste allt detta innan på någon nivå så blev filmen en ögonöppnare och direkt efteråt så kände jag att jag aldrig kommer att köpa kläder mer. Inte hållbart på andra plan dock. Skulle väl frysa ihjäl samt skrämma en och annan stackare.....

Jag visade filmen för resten av familjen och de andra reagerade likadant. Kanske att tonårsdottern som är mitt i detta hets med hur man ska se ut och vara, där mammas åsikter inte längre är viktigast, var den som blev synbart minst påverkad.

Ett märke som var med i filmen som ett gott exempel var People Tree. Jag har faktiskt en klänning därifrån sedan innan. Det som är det svåra med att handla etiskt både för miljö och människor är den research man måste göra och den lilla information man får. Men att bara tänka på att köpa kläder av rätt anledning (för att man verkligen behöver plagget), vart man köper kläderna är bra. Handla från de klädmärken som visar att de har en tanke och försöker är ett stort steg jämfört med vad gemene man gör i dagsläget.

Jag vet att vi konsumenter har stor makt när det kommer till detta. Om vi köper från märken som gör sitt bästa för att tänka på miljön och de som arbetar med tillverkningen så kan vi vara med och förändra.