1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Minimalistisk jul-julklappar

MinimalismPosted by 1825dagar Thu, December 01, 2016 16:30:34

Ja, nu kommer vi till det som man först tänker på när man säger minimalism. Sakerna. Julhandeln slår rekord varje år, svensken får mer och mer saker i sina hus och julklapparna ska bara var så många som möjligt. VI vill inte vara med om detta men det är inte så lätt att värja sig.

I D´s släkt har inte de vuxna gett varandra julklappar på länge men det har man i V´s. Förra året sa vi till i god tid innan jul att vi inte ville ha eller ge några julklappar. Det blev liv i luckan. Fick de inte ge oss något? Skulle de inte få något av oss? Hur skulle det se ut? Det blev i alla fall så för alla förutom en halvlösning gällande julklappar till V från föräldrarna. Detta eftersom V´s syster fortfarande vill ha julklappar. Det blev ju lite konstigt annars tyckte de.

Vi däremot gav ett kort till alla vuxna där det stod att vi hade satt in pengar till välgörenhet istället för att ge dem några saker. Ingen sa något men………


Jag minns en jul när t var sex år ungefär. Hon fick så mycket julklappar. Hon ville inte öppna alla och började gråta av den överväldigande känslan. Då hade vi inte fått upp ögonen för minimalism ännu men jag kan säga att det inte kändes bra. Barn reagerar instinktivt och med känsla. Hon sa oss något viktigt där och sedan dess har vi gett färre antal saker och också styrt våra nära och kära till att ge få men lite större saker.


Så i år kommer våra barn att få julklappar enligt den här regeln av oss:

-något de vill ha (upplevelse)

-något de behöver (sportutrustning)

-något de kan läsa (i julstrumpan)

Vi är med och styr upp vad de får av släkten så de får överlag bra julklappar även från dem. Vad gäller de tre andra barnen i släkten som vi ska ge julklappar till så får de prenumeration på tidning, VIP-medlemskap i Panda Planet (WWF´s barnsatsning), sångbok och en tygkasse som t har gjort i slöjden.

Vi kommer att även i år undanbe oss julklappar (och antagligen ändå få några) från min familj. Vi kommer också att välja ut någon eller några välgörenhetsorganisationer och skänks en summa dit precis som förra året. D och jag brukar tillsammans köpa något till oss. I år ska vi på spa och övernattning.