1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Minimalistisk jul-hur gick det?

MinimalismPosted by 1825dagar Tue, December 27, 2016 11:29:00

Nu är julen 2016 över. Våra övernattningsgäster har åkt hem och även om det inte är vardag igen, eftersom vi är lediga, så är det annorlunda. En slags ledig vardag börjar infinna sig där det bara är vi i familjen som ska anpassa oss till varandra.

Hur har då julen varit? Jo, efter förutsättningarna bra. Vi lade i slutändan upp den lite annorlunda än planerat då V blev sjukskriven för utmattning. Därav firade vi inte julafton här hemma som var planerat utan hos D´s föräldrar. Vi drog ned rejält på krav och måsten inför julen. Köpte till exempel färdig pepparkaksdeg och sedan färdiga pepparkakor. (Hade inte gått för ett par år sedan).

Eftersom vi bor så utspritt som släkt innebar julen trots att vi inte firade julaftonen här hemma att vi hade föräldrar och syskon med familj, sammanlagt fem personer, boende hemma hos oss i tre nätter. Och där fick vi, speciellt V, öva i att låta andra planera och agera vad gäller både mat och aktiviteter. Det gick bra men visst har det tagit på krafterna så nu behövs några dagar där vi tankar energi på det sättet som passar oss bäst.

Vad gäller minimalism nu i jul så har den för vår del fungerat över förväntan. De närmsta börjar fatta vad vi menar. D och V fick vattenreningstabletter och flyktingpaket med hygienprodukter via Unicef. V fick förutom det en kofta, ett armband, hemmastöpta ljus och en ask choklad.

Barnen fick varsin morgonrock, en gemensam åkmadrass, pengar och varsin bok. Sedan fick v ett svårare legobygge, prenumeration på tidningen Robot, ett snyggt armband, spelet Carcassone som var bra. Samt några onödiga småsaker som inte kvalar in för vad vi skulle kalla minimalism. t fick presentkort på Espresso House, örhängen, pyjamas, fickalmanacka för 2017. Av oss fick de en skidlektion och dag med att prova på snowboard när vi åker skidor till vintern samt att v fick en täljkniv och t en bra hårborste och hårinpackning.

Med tanke på att de får julklappar från sex stycken familjer förutom oss så tycker jag att det överlag var helt OK. Som sagt någon onödig pryl.

Frågan är hur vi vill ha det i framtiden för att julen ska få den rätta känslan. Vi är inte riktigt där ännu. Snö-då måste vi åka längre norrut för att fira jul. Bra energi-ingen bör vara sjukskriven för utmattning samt att omges med positiva människor. God mat-innebär också att den inte är framstressad så om det innebär att vi köper färdigt så är det helt OK. Annars så innebär det att vi bara gör det vi verkligen vill ha. Meningsfulla aktiviteter-ingen TV (mer än Kalle Anka såklart). Promenader, quiz, spel och djupa samtal. Skulle vilka lägga till något mer men vet inte riktigt vad.

Detta är något som vi får har jobbat på och närmar oss och vi har våra planer att komma ännu närmre till nästa jul.

I nästa inlägg berättar vi om hur vi klarade oss utan TV med huset fullt av folk under julen.