1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.27 908 digitala foton

MinimalismPosted by 1825dagar Wed, February 01, 2017 20:17:10

Efter ett datorbyte tänkte jag vi skulle få ordning på våra digitala foton. Jag började med att samla ihop de vi har från alla möjliga lagringsenheter och fick en smärre chock när det visade sig att vi har 27 908 digitala foton. Nog för att vi har barn som är och närmar sig tonåren men 27 908 på 10 år! Detta antal gör det i stort sett omöjligt att titta på och hitta någon speciell händelse.

Men hur skall man få detta funktionellt och få tillbaka något som ger värde? Kollade igenom, lite snabbt, och det visade sig att det har blivit ett par år med dubbletter så med lite tur som kommer jag kanske under 20 000 bilder.

Hur många bilder behöver man? Vad vill vi med alla dessa bilder? Är vi rädda att glömma bort något viktigt? Vill vi kunna visa upp att vi är något, att vi gör något, vill vi efterlämna något?

Kommer någon att titta på dessa när vi inte finns längre? Vill eventuella barnbarn se hur det var? Vilka gör man det för?

Vad gör man sedan med de foton man bestämmer sig för att behålla? Hur skall man göra för att ta del av de man har? Digital fotoram, beställa album eller inget alls?

Viktiga frågor att svara på inför arbetet och jag tror att vi får återkomma med en rapport om hur vi tänker eftersom arbetet nu är under pågående processer.

Senare…..

Nu har jag börjat arbetet genom att ta bort dubbletter och genom att sortera ut de foton som det inte råder någon tvekan om (tänk tummen på linsen). Det är dock svårt att värdera foton. Jag får beslutsångest. Tänk om jag tar bort fel foto och ångrar mig. Men mer troligt är att jag sparar för många av de som inte ger något eller betyder något.

Efter att spenderat ett par timmar med att ta bort dubbletter insåg jag tidsåtgången för att bli av med bara dessa. Jag började undersöka alternativ och hittade en program som gör detta och några knapptryck senare så försvann 7 500 dubbletter. Programvaran har flera inställningar, bland annat en som letar upp fotoserier och liknande så att man även kan göra en sortering på dessa. Så det blir någon körning till så får vi se vart vi hamnar.

Återkommer!