1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Små beslut

FunderingarPosted by 1825dagar Wed, May 11, 2016 21:14:52

På sista tiden har jag stött på många inlägg, artiklar, podcasts med mera som har berört det positiva i om man automatiserar de små beslut som tas dagligen. Ett bra exempel där är Steve Jobs, Angela Merkel, Obama och Mark Zuckerberg som alla bär likadana kläder varje dag för att slippa göra av med energi varje morgon kring vad de ska klä på sig. Även svenska Matilda Kahl som bor och arbetar i NYC bär likadana kläder till jobbet varje dag,vilket hon har gjort i tre år. Andra i den svenska bloggsfären har bloggat om detta. Ann-Christin på Köpstoppsbloggen och även Lyckliga fiskaren som till och med körde en egen utmaning under en månad.


Förutom det här med att förenkla klädvalet på morgonen så kan man även förenkla sin matsedel och alltid köra typ likadan mat varje måndag varje vecka och så vidare eller som Leo Babauta på Zen Habits gör; likadan mat varje dag. Det här med att äta likadan mat varje måndag varje vecka är något som vi nu har provat på och jag skrev om det i ett inlägg den 15 april i år. Nu när vi har gjort det ett tag kan jag säga att jag tycker att det fungerar jättebra. Vi är inte jättehård utan skulle vi vilja så gör vi något annat. I nuläget har det blivit viss skillnad den helgen t fyllde år; vi hade kalas och gäster inneboende hos oss den helgen men även när vi var i London.

Den övriga maten vi äter under dagen ser ut så här: förhoppningsvis har vi rester med oss i matlådan till jobbet annars blir det havregrynsgröt, banan och macka. Frukosten äter jag på jobbet vid halv nio och det blir två knäckemackor (vilket är standarden) eller mjuka mackor med pålägg (om jag prickar in ett möte vid frukosttid). Eftermiddagen har jag fortfarande inte fått ordning på. Jag har aldrig något bra att ta till där vilket gör att risken för att gå i fällan när det är kakor och annat är så mycket lättare. Här måste jag jobba vidare……


Övriga små beslut som kan vara värda att kolla över är till exempel vilka restauranger man går till, vilken tandkräm man köper eller något helt annat. En hel del i vårt liv gör vi redan så här med men kanske fler är möjliga och värda att tänka över.


För tänk efter; vad är det värsta som kan hända? Att vi missar att köpa en bra tandkräm, att vi missar det 50 öre nedsatta priset? Det är OK. Att missa detta är inte hela världen. Om dessa små beslut automatiseras kan vi lägga fokus på de större och/ eller viktigare besluten.


Det här är inte lätt. Jag har precis börjat nosa på ämnet och än så läge bara provat några veckor och då med samma matsedel. Kläder är något som jag kommer att jobba vidare med successivt för att hitta min variant.

Här gäller det att hitta sin variant och sina små beslut som man vill jobba med. Man kan inspireras av andra men alla måste gå sin egen väg. Lycka till! /V