1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Utmattning/utbränd

FamiljenPosted by 1825dagar Sun, March 05, 2017 14:19:18
Vart har vi tagit vägen?
De sista månaderna, sedan efter jul, har det inte varit så många inlägg här på bloggen. Det beror på att V blev sjukskriven vilket drabbade hela familjen. Vi har inte orkat hålla samma tempo och ett exempel på det är inlägg till bloggen. Det har helt enkelt inte funnits ork eller fokus till dem.

V blev sjukskriven helt och det är kopplat till en mycket intensiv höst på jobbet som hade en uppstart under hela 2016 men själva kulmen kom under hösten. Till slut sa kroppen ifrån och det fanns inget annat val än att acceptera. Sömnkvaliteten och sömnkvantiteten hade varit dålig under en längre tid, spänd i hela kroppen, dåligt fokus, koncentration och minne, irriterad, frustrerad med mera. En dag sa det bara stopp och V blev hemskjutsad från jobbet av en observant och fantastisk kollega. V skulle såklart komma tillbaka nästa dag (enligt V), högpresterande och mycket att göra gjorde att det inte gick in i hjärnan vad som hände. Men det blev två månaders hel sjukskrivning och sedan en långsam tillbakagång efter det. Just nu är V inne på sin andra vecka med en sjukskrivning på 50%. Varje gång arbetstiden ökar innebär en ny påfrestning och en ny period där kroppen och knoppen behöver vänja sig vid vad som gäller.

Med det sagt så vill vi gärna komma igång med inläggen igen men om det dröjer lite mellan gångerna så vet ni vad det beror på.

Ska jag ta med denna "om i fall att"?

MinimalismPosted by 1825dagar Fri, February 10, 2017 11:41:33
TheMinimalists har något som de kallar "just in case rule" "eller 20/20 rule". Det handlar helt enkelt om vad vi behåller i våra hem eller packar ned för saker inför en resa som vi eventuellt behöver i en hypotetisk framtid men som vi inte är säkra på att vi behöver eller vi till och med vet att vi inte behöver dem men man kan ju aldrig vara säker......

Vi behöver inte hålla fast vid dessa saker. Vi använder i stort sett aldrig våra "om i fall att-saker". De bara tar upp utrymme och energi. Vi behöver dem oftast inte!

Dessa saker är dock svåra att göra sig av med. En regel som då kan underlätta är 20/20 regeln vilket innebär att om du skulle behöva den "om i fall att saken" så finns den tillgänglig att köpa in en radie av 20 minuter och under 20 dollar vilket skulle motsvara mellan 150-200 kr. Om det är fallet behöver du inte spara saken eller ta den med dig på resan utan då köper du den om du mot all förmodan verkligen skulle behöva den.

Detta är något som vi i vår familj har applicerat på bland annat skruvar, skrivbordssaker, antalet kläder, tomma kartonger med mera. Som sagt det är inte någon enkel sak att förhålla sig till och det finns saker som är gränsfall. Men det gäller att hitta sin egen gräns här. Det finns inget rätt eller fel utan hitta vad som passar just er och se dessa mer som hjälpmedel.27 908 digitala foton

MinimalismPosted by 1825dagar Wed, February 01, 2017 20:17:10

Efter ett datorbyte tänkte jag vi skulle få ordning på våra digitala foton. Jag började med att samla ihop de vi har från alla möjliga lagringsenheter och fick en smärre chock när det visade sig att vi har 27 908 digitala foton. Nog för att vi har barn som är och närmar sig tonåren men 27 908 på 10 år! Detta antal gör det i stort sett omöjligt att titta på och hitta någon speciell händelse.

Men hur skall man få detta funktionellt och få tillbaka något som ger värde? Kollade igenom, lite snabbt, och det visade sig att det har blivit ett par år med dubbletter så med lite tur som kommer jag kanske under 20 000 bilder.

Hur många bilder behöver man? Vad vill vi med alla dessa bilder? Är vi rädda att glömma bort något viktigt? Vill vi kunna visa upp att vi är något, att vi gör något, vill vi efterlämna något?

Kommer någon att titta på dessa när vi inte finns längre? Vill eventuella barnbarn se hur det var? Vilka gör man det för?

Vad gör man sedan med de foton man bestämmer sig för att behålla? Hur skall man göra för att ta del av de man har? Digital fotoram, beställa album eller inget alls?

Viktiga frågor att svara på inför arbetet och jag tror att vi får återkomma med en rapport om hur vi tänker eftersom arbetet nu är under pågående processer.

Senare…..

Nu har jag börjat arbetet genom att ta bort dubbletter och genom att sortera ut de foton som det inte råder någon tvekan om (tänk tummen på linsen). Det är dock svårt att värdera foton. Jag får beslutsångest. Tänk om jag tar bort fel foto och ångrar mig. Men mer troligt är att jag sparar för många av de som inte ger något eller betyder något.

Efter att spenderat ett par timmar med att ta bort dubbletter insåg jag tidsåtgången för att bli av med bara dessa. Jag började undersöka alternativ och hittade en program som gör detta och några knapptryck senare så försvann 7 500 dubbletter. Programvaran har flera inställningar, bland annat en som letar upp fotoserier och liknande så att man även kan göra en sortering på dessa. Så det blir någon körning till så får vi se vart vi hamnar.

Återkommer!

Utan tv. Även under julhelgen!

FunderingarPosted by 1825dagar Sun, January 08, 2017 18:41:47

Nu har vi varit utan TV i några månader och det går jättebra. Vi känner inte att vi vill ha tillbaka den stora pjäsen som centrum mitt i rummet. Vi har ju kvar en TV i barnens spelhörna så där kan vi alltid sitta de gånger som hela familjen vill kolla på något tillsammans annars använder vi våra iPads och datorn för att titta på Netflix och play. Så det går ingen nöd på oss precis.


Men den stora utmaningen var nu under julhelgen när vi fick fem extra gäster i tre nätter. Hur gick det då? Jo, det gick bra. Vi hade förvarnat innan och istället för att samlas runt TV:n så lekte och pratade vi, spelade kort, spelade spel, hjälptes åt med maten, promenerade, löste korsord, läste eller kollade på egen skärm. Inga större problem där inte.

Helt klart något vi skulle rekommendera flera att göra. Både vardag som helg.

/V

Månadsutmaning

UtmaningPosted by 1825dagar Mon, January 02, 2017 12:23:08

Dags att summera december månads utmaning som ju var att äta minst en frukt om dagen. Jag sa inför den utmaningen att det kunde bli lite svårt för mig då jag inte har som vana att äta frukt, det är aldrig något som jag är sugen på. Det har faktiskt ändrats nu. Jag har ätit frukt varje dag, till och med både två och tre frukter ibland. Även D har lyckats med denna månads utmaning. Tre saker har hjälpt oss att lyckas:

  1. Att vi hade detta som utmaning gjorde att vi påminde varandra på kvällen och då kunde man lätt plocka åt sig en frukt om man hade glömt.
  2. Clementinerna har varit så goda nu så jag har faktiskt till och med varit sugen på frukt (clementin) rätt så ofta.
  3. Vi har hela tiden sett till att ha frukt hemma.

En lyckad utmaning och nu är det bara att se till att vanan att ta minst en frukt om dagen består.

Januari månads utmaning kommer bestå av minst 30 minuters rörelse varje dag. Det behöver inte betyda ett svettigt löppass utan kan också betyda att cykla in till stan (5km enkel väg), gå en rask promenad, styrketräning hemma, yoga eller liknande. Jag har signat upp mig på http://yogawithadriene.com och hennes ”Revolution: 31 days of yoga” där du får en yogalektion gratis varje dag under januari månad. Förutom det så är min plan att promenera varje dag (med hunden), komma igång att springa samt träna styrka här hemma. Att göra någon styrkeövning varje dag innan jag gör själva yogan är tanken.

D ska också träna styrka hemma samt fortsätta med sin löppass. Att stretcha som vi hade som utmaning under november månad är också viktig för D.

Denna utmaning är delvis inspirerad av Jessica Almenäs och Lovisa ”Lofsan” Sandström. De myntade ett begrepp i sin podd, ”Träningspodden” för ett par avsnitt sedan. Begreppet kommer ifrån att Magdalena Forsberg i en intervju sa att hon alltid såg till att få rörelse minst 30 minuter om dagen. Därför kallas det för Magdaträning. Jessica och Lovisas podd är klart värd att söka upp och lyssna på.

Vi återkommer med en halvtidsuppdatering.

/VMinimalistisk jul-hur gick det?

MinimalismPosted by 1825dagar Tue, December 27, 2016 11:29:00

Nu är julen 2016 över. Våra övernattningsgäster har åkt hem och även om det inte är vardag igen, eftersom vi är lediga, så är det annorlunda. En slags ledig vardag börjar infinna sig där det bara är vi i familjen som ska anpassa oss till varandra.

Hur har då julen varit? Jo, efter förutsättningarna bra. Vi lade i slutändan upp den lite annorlunda än planerat då V blev sjukskriven för utmattning. Därav firade vi inte julafton här hemma som var planerat utan hos D´s föräldrar. Vi drog ned rejält på krav och måsten inför julen. Köpte till exempel färdig pepparkaksdeg och sedan färdiga pepparkakor. (Hade inte gått för ett par år sedan).

Eftersom vi bor så utspritt som släkt innebar julen trots att vi inte firade julaftonen här hemma att vi hade föräldrar och syskon med familj, sammanlagt fem personer, boende hemma hos oss i tre nätter. Och där fick vi, speciellt V, öva i att låta andra planera och agera vad gäller både mat och aktiviteter. Det gick bra men visst har det tagit på krafterna så nu behövs några dagar där vi tankar energi på det sättet som passar oss bäst.

Vad gäller minimalism nu i jul så har den för vår del fungerat över förväntan. De närmsta börjar fatta vad vi menar. D och V fick vattenreningstabletter och flyktingpaket med hygienprodukter via Unicef. V fick förutom det en kofta, ett armband, hemmastöpta ljus och en ask choklad.

Barnen fick varsin morgonrock, en gemensam åkmadrass, pengar och varsin bok. Sedan fick v ett svårare legobygge, prenumeration på tidningen Robot, ett snyggt armband, spelet Carcassone som var bra. Samt några onödiga småsaker som inte kvalar in för vad vi skulle kalla minimalism. t fick presentkort på Espresso House, örhängen, pyjamas, fickalmanacka för 2017. Av oss fick de en skidlektion och dag med att prova på snowboard när vi åker skidor till vintern samt att v fick en täljkniv och t en bra hårborste och hårinpackning.

Med tanke på att de får julklappar från sex stycken familjer förutom oss så tycker jag att det överlag var helt OK. Som sagt någon onödig pryl.

Frågan är hur vi vill ha det i framtiden för att julen ska få den rätta känslan. Vi är inte riktigt där ännu. Snö-då måste vi åka längre norrut för att fira jul. Bra energi-ingen bör vara sjukskriven för utmattning samt att omges med positiva människor. God mat-innebär också att den inte är framstressad så om det innebär att vi köper färdigt så är det helt OK. Annars så innebär det att vi bara gör det vi verkligen vill ha. Meningsfulla aktiviteter-ingen TV (mer än Kalle Anka såklart). Promenader, quiz, spel och djupa samtal. Skulle vilka lägga till något mer men vet inte riktigt vad.

Detta är något som vi får har jobbat på och närmar oss och vi har våra planer att komma ännu närmre till nästa jul.

I nästa inlägg berättar vi om hur vi klarade oss utan TV med huset fullt av folk under julen.Minimalistisk jul-lillejul, julafton, juldagen och annandag jul

MinimalismPosted by 1825dagar Fri, December 23, 2016 13:18:40

Nu kommer vi till själva kärna, crescendot av jul. Dessa fyra dagar är kulmen. Det finns så många inbyggda förhoppningar kring dessa dagar, så många planer, så många outtalade förväntningar. Det bästa är att få dem på bordet. Att sätta sig tillsammans i familjen och berätta för varandra vad som är viktigt. På så sätt kan alla hjälpas åt för att julen ska bli så bra som möjligt för alla. För mig ser planen på den perfekta julen ut så här:

Liljejul-Mamma och pappa kommer på eftermiddagen samtidigt som D kommer från jobbet. Förhoppningsvis kommer syster med man och barn också upp redan nu på kvällen. Vi äter kvällsmat; risgrynsgröt med första skinkmackan följt av en hundpromenad genom byn. Väl hemma igen plockar vi fram julgodiset sedan sätter vi oss i soffan och fåtöljerna i vardagsrummet för att ta oss an ett julquiz som jag har satt i hop.

Julafton-Vaknar och barnen öppnar sina paket i julstrumpan. Betydligt svårare att hitta en julklapp till dem nu när de är stora men antagligen blir det något att läsa och en chokladtomte. Sedan en morgonpromenad med hunden och när vi kommer in förbereder vi brunchen som vi äter vid elvatiden och om inte min syster med familj kom kvällen innan så kommer de lagom till den. Sedan är det förberedelser med maten och finkläder ska på. Klockan 14:30 kommer resten av släkten och då bjuder vi på glögg, pepparkakor och lussebullar. Kalle Anka får stå på i bakgrunden då det är ett måste för oss i vår generation. Nu har vi ju ingen TV kvar på nedervåningen men den får vara på där uppe i spelhörnan. Vid fyra eller strax därefter brukar tomten göra entré följt av ett hektiskt julklappsutdelande.

När de som ska har fått sin julklappar och vi har tittat runt på vad alla har fått går vi ut i köket och ställer fram julmaten för att sedan sätta oss till bords. Efter julmiddagen har vi ibland spelat julklappsspelet. Tänkte inte göra det i år utan ta upp en tradition som min mormor började med när jag var liten. Den hemliga julklappen. Jag köper en eller kanske två julklappar som ingen annan vet om vad det är i. Det trixiga är att precis som om man har lotteri så måste det vara något som passar alla men det ska jag nog fixa. Sedan går man laget runt och alla får ställa varsin ja-eller nejfråga. Den som sedan gissar rätt får julklappen. Till detta får vi väl också ställa fram lite julgodis. Sedan tror jag att vi både är mätta och trätta.

Juldagen och Annandag jul- dessa dagar brukar gå i ett långsammare tempo. Förhoppningsvis så har man något att läsa, nya promenader med hunden väntar (kanske till och med en långpromenad) och lite julmatsrester.

God jul till er från oss!Minimalistisk jul-julmat

MinimalismPosted by 1825dagar Tue, December 20, 2016 14:08:25

Här finns det mycket tradition. Jag minns julbordet hemma när jag var liten. Det var skinka, köttbullar, prinskorv, Janssons, grynkorv, tunga, rullsylta, sill, bruna bönor med mera. Massor av kött och lite grönt. Kan inte minnas att vi hade någon annan fisk än sillen. De senaste åren har julbordet minimerat sig självt. De som har haft julafton hemma hos sig har plockat bort vissa rätter allt eftersom och eftersom vi har slagit samman västgötska traditioner med nordskånska så ser vårt julbord inte ut som något från våra barndom utan en blandning.


I år tänker vi har knytkalas och för mig finns det några självklarheter. Köttbullar, skinka och lax. Därutöver vet jag att sillen kommer att vara kvar liksom Jansson. Sedan skulle jag vilja inför grönkålspajen och en sallad med rödkål, apelsin och granatäpple. Har gjort dessa för någon jul sedan och tycker att vi behöver lite mer grönt på julbordet. Men eftersom det är knytkalas ser jag till att dessa rätter ovan blir gjorda och sedan får de andra också komma med sina måsten så får vi se vad vi får ihop. Här tycker jag att det viktiga är att det blir det som tillför dig njutning och glädje och sedan får det vara så att alla blir nöjda. Minimalism på individnivå men kanske inte när man ser till helheten.

Next »