1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Zero Waste

Zero WastePosted by 1825dagar Sun, July 31, 2016 18:21:16

Jag har läst om det förut men det är först nu som jag har satt mig lite djupare in i vad Zero Waste verkligen innebär. Det är en kvinna vid namn Bea Johnson i USA som har tagit täten i denna rörelse. Hon har hemsidan zerowastehome där man kan gå in och läsa mer. Det finns även många fler som har blivit en del av detta bland annat så hittade jag mycket trevlig läsning på ihearteco.net. Det finns också mycket att se på you tube om man söker på Zero Waste.


Zero Waste handlar om att vi ska generera så lite sopor som möjligt. Det vill säga brännbart och deponi. Det mesta ska man antingen minimera, och inte köpa överhuvud taget, eller återanvända och om inte det är möjligt återvinna. I allra sista ledet och helst inte alls ska det gå till brännbart eller deponi. Helt enkelt så ska man vara så högt upp som möjligt på avfallstrappan:

Där jag bor kommer mycket av allt detta med återvinning naturligt. Detta på grund av att vi har full sortering hemma vid grinden. Det vill säga jag sorterar allt direkt i soptunnorna som består av fyra fack. Jag har två sådana så alltså åtta fack sammanlagt. Sedan hämtas dessa och körs i väg i en sopbil, som också är indelad i fyra fack, för att läggas på hög på soptippen. Respektive hög måste vara så rätt sorterad som möjligt för sedan kommer de och hämtar högen för att ta den till fabriken som gör nya saker av våra plast, papper, metall- och glasförpackningar och tidningar. De vill och kan inte göra nytt om det är massa annat i högarna. Det lilla som blir kvar; plastföremål (inte förpackningar) och sanitetsprodukter (bindor,blöjor med mera) läggs i brännbart och det som inte brinner (porslin, glasföremål och keramik) läggs i deponi om det är trasigt annars går det till second hand.


Så ja, vi lever redan rätt så mycket efter vissas definition av Zero Waste. Men om man drar det några varv till så kan vi göra mer. Vi kan se till att få ännu mindre att återvinna. För det bästa avfallet är ju alltid det som inte finns. Detta görs genom att hel tiden ifrågasätta det som vi handlar. Behöver vi verkligen detta? Och om vi handlar kan vi göra det på second hand, vilket är mitt mål att bli bättre på.


Vi kan också lägga till momentet att få bort så mycket plast från våra liv som möjligt. Det hör ofta ihop med Zero Waste. Plast är det material som fabrikerna är sämst på att återvinna. Zero Waste har tips som att ta med tygkassar till affären, inte köpa vatten på flaska, använda egen kaffekopp till köpkaffe och så vidare. Här börjar jag tycka att det är mer intressant så det kommer ett nytt inlägg om ett tag där jag ska gå in närmre på vad jag har eliminerat för plast i mitt liv och hur jag tänker gå vidare.

/V

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.