1825dagar.se

1825dagar.se

Om bloggen

Här på bloggen kommer ni att få följa våra funderingar och våra handlingar för att nå känslan av större kontroll över våra liv. Vi har satt 1825dagar (fem år) som ett namn på bloggen för att ha något att fokusera på och motivera oss med längs vägen.

Inläggen kommer att handla om minimalism, betala av sina skulder, friluftsliv, miljö. Helt enkelt strävan efter ett hållbart och enkelt liv.Minimalistisk jul-lillejul, julafton, juldagen och annandag jul

MinimalismPosted by 1825dagar Fri, December 23, 2016 13:18:40

Nu kommer vi till själva kärna, crescendot av jul. Dessa fyra dagar är kulmen. Det finns så många inbyggda förhoppningar kring dessa dagar, så många planer, så många outtalade förväntningar. Det bästa är att få dem på bordet. Att sätta sig tillsammans i familjen och berätta för varandra vad som är viktigt. På så sätt kan alla hjälpas åt för att julen ska bli så bra som möjligt för alla. För mig ser planen på den perfekta julen ut så här:

Liljejul-Mamma och pappa kommer på eftermiddagen samtidigt som D kommer från jobbet. Förhoppningsvis kommer syster med man och barn också upp redan nu på kvällen. Vi äter kvällsmat; risgrynsgröt med första skinkmackan följt av en hundpromenad genom byn. Väl hemma igen plockar vi fram julgodiset sedan sätter vi oss i soffan och fåtöljerna i vardagsrummet för att ta oss an ett julquiz som jag har satt i hop.

Julafton-Vaknar och barnen öppnar sina paket i julstrumpan. Betydligt svårare att hitta en julklapp till dem nu när de är stora men antagligen blir det något att läsa och en chokladtomte. Sedan en morgonpromenad med hunden och när vi kommer in förbereder vi brunchen som vi äter vid elvatiden och om inte min syster med familj kom kvällen innan så kommer de lagom till den. Sedan är det förberedelser med maten och finkläder ska på. Klockan 14:30 kommer resten av släkten och då bjuder vi på glögg, pepparkakor och lussebullar. Kalle Anka får stå på i bakgrunden då det är ett måste för oss i vår generation. Nu har vi ju ingen TV kvar på nedervåningen men den får vara på där uppe i spelhörnan. Vid fyra eller strax därefter brukar tomten göra entré följt av ett hektiskt julklappsutdelande.

När de som ska har fått sin julklappar och vi har tittat runt på vad alla har fått går vi ut i köket och ställer fram julmaten för att sedan sätta oss till bords. Efter julmiddagen har vi ibland spelat julklappsspelet. Tänkte inte göra det i år utan ta upp en tradition som min mormor började med när jag var liten. Den hemliga julklappen. Jag köper en eller kanske två julklappar som ingen annan vet om vad det är i. Det trixiga är att precis som om man har lotteri så måste det vara något som passar alla men det ska jag nog fixa. Sedan går man laget runt och alla får ställa varsin ja-eller nejfråga. Den som sedan gissar rätt får julklappen. Till detta får vi väl också ställa fram lite julgodis. Sedan tror jag att vi både är mätta och trätta.

Juldagen och Annandag jul- dessa dagar brukar gå i ett långsammare tempo. Förhoppningsvis så har man något att läsa, nya promenader med hunden väntar (kanske till och med en långpromenad) och lite julmatsrester.

God jul till er från oss!
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.